Nová registrace Zapomenuté heslo

3 krémy, 1 cheesecake: Nejlepší tipy, které promění obyčejný dezert ve výjimečný zážitek

21. 9. 2025
Cheesecake
Shutterstock

Cheesecake je legenda mezi dezerty – od antického Řecka po moderní kuchyni. Základ tvoří křupavá sušenková krusta a jemný krém, který můžete připravit z krémového sýru, mascarpone, ricotty nebo tvarohu. Pojďte se s námi podívat, jaké varianty existují, jaké suroviny kombinovat a jak z obyčejného korpusu vykouzlit dezert, který nadchne každého.

Cheesecake se zpravidla skládá ze dvou nebo tří vrstev. Základ tvoří sušenková krusta, na které se rozprostírá jemný krém z krémového sýru nebo tvarohu. Dezert je zasypaný ovocem, sušenkami nebo politý polevou.

Od dob antického Řecka, kdy jej vyráběli ze sýra mizithra a pojídali ho sportovci pro jeho vysokou energetickou hodnotu, uplynulo několik tisíciletí a za tu dobu získal slavný dezert mnoho podob. Stejně tak existuje víc způsobů, jak a z čeho jej připravit.

Pojďte se s námi podívat, co všechno se dá použít na výrobu cheesecaku!

Sušenkový základ

Začneme od začátku zlatavou sušenkovou krustou. Jaká by měla být a na co si dát pozor?

  • Vyberte si oblíbené sušenky a jistě neuděláte chybu. Někdo upřednostňuje celozrnné, někdo máslové nebo dokonce plněné krémem
  • Drobky rozdrcených sušenek se smíchají s máslem. Ideální poměr másla a sušenek je 1:2. Nadrtit je můžete s pomocí válečku na těsto v mikrotenovém sáčku, v sekáčku nebo mixéru.
  • Když se ve hmotě začnou tvořit hrudky, je čas na pěchování hmoty do formy. Sušenkový základ rozprostřete buď pouze po dně formy v rovnoměrné vrstvě, nebo i po stranách. Pečlivě směs upěchujte, můžete k tomu použít například skleničku. 

Krémový sýr, mascarpone, ricotta nebo tvaroh?

Pojďme se společně podívat o patro výš. Nabízí se spousta lahodných možností, z čeho můžete cheesecake vyrobit. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých ingrediencí a podle čeho vybírat?

Krémový sýr

V obchodě narazíte na široký výběr krémových sýrů. Jaký je ale ten pravý?

  • Rozhodně vybírejte čerstvý, tučný a neochucený. Neuděláte chybu, když sáhnete po lučině, žervé nebo sýru Philadelphia.
  • Originální americký recept na cheesecake se od roku 1880 vyrábí právě ze sýru Philadelphia Cream Cheese. Pokud chcete doma vyzkoušet cheesecake v americkém stylu, základem je pořádná vrstva krémového sýru, se kterým se ve Spojených státech opravdu nešetří.

Mascarpone

Skvělý krém na cheesecake vytvoříte i z mascarpone! Narozdíl od předchozích krémových sýrů se při výrobě mascarpone nepoužívá syřidlo živočišného původu. Jedná se o krémovou pochoutku původem z Itálie s nepříliš výraznou chutí. Vyrábí se z tučné smetany a je mnohem jemnější, než jsme u sýrů zvyklí: má až 80 % tuku. 

Ricotta

Ricotta, další objev z Itálie! Mezi ricottou a mascarpone je několik podstatných rozdílů.

  • Se svým obsahem tuku 13% se ricotta řadí mezi méně tučné suroviny na výrobu cheesecake.
  • Vyrábí se z kravského, ovčího nebo kozího mléka, které se nechává odstát relativně krátkou dobu (12 až 24 hodin).
  • Díky tomu mléko jen zlehka zfermentuje a ricotta získá jemný sýrový nádech.
  • Ricotta má zrnitou konzistenci a nasládlou chuť. 

Tvaroh

Některé zdroje tvrdí, že cheesecake z tvarohu už není cheesecake, jelikož není podle originálního receptu. V Řecku nebo v Americe, kde dezert vznikl, by se asi místní cítili pohoršeně. Ale věřte, že i s tvarohem nebo jeho kombinací s dalšími surovinami dokážete vytvořit výborný krém. Tvaroh má však oproti výše zmíněným krémovým sýrům nižší obsah tuku. 

  • Jedná se zaručeně o levnější variantu oproti předchozím. Lepší však je se vyhnout odtučněné a nízkotučné verzi. Čím tučnější tvaroh, tím chutnější krém.

Možná vás napadá otázka: S čím se dá tvaroh míchat?

  • Tvaroh & ricotta

Tvaroh má sám o sobě jemně kyselou chuť, která vás v létě příjemně osvěží. Naopak ricotta má jemnou krémovou konzistenci. Spojením těchto dvou surovin získáte lahodný krém, kterým by nepohrdli ani staří Řekové.

  • Tvaroh & smetana

Další výbornou kombinací je tvaroh a smetana ke šlehání. Smetanu můžete vyšlehat buďto samotnou, nebo do ní přidat ztužovač, díky kterému bude mít krém pevnější konzistenci a sladší chuť. Použít lze i smetanu zakysanou.

  • Tvaroh & krémový sýr & smetana

Tato trojkombinace jistě sklidí ovoce i ovace od vašich návštěv. Jemně kyselá, krémová a svěží chuť v jednom! Vyzkoušejte je smíchat v poměru 1:1:1 a následně upravit dle vašich chuťových pohárků.

Doporučujeme článek s videem

Cheesecake: Vyzkoušejte videorecept na slavný dezert se staletou historií

Sdílet článek

Cheesecake Tvaroh

Související články