Nová registrace Zapomenuté heslo

Takhle se vaří tradiční kung pao. Jídlo, které stojí pár korun a zvládne ho každý

Karamelové kuřecí kung pao
Apetit

Kung pao, známé také jako gong bao, je oblíbené sečuánské jídlo, které si získalo celosvětovou popularitu díky jedinečné kombinaci koření a chutí. Pokrm pochází z čínské provincie Sečuán a stal se základním jídlem v mnoha čínských restauracích po celém světě.

Klíčovou složkou kung pao je sečuánský pepř, který pokrmu dodává charakteristickou pikantní chuť. Dalšími základními složkami jsou sušené chilli papričky, zázvor, česnek, arašídy, sójová omáčka a umeocet.

  • Kung pao se tradičně připravuje z kuřecího masa nakrájeného na kostičky, ale lze použít i jiné bílkoviny, například krevety, hovězí maso nebo tofu.
  • Kuřecí maso se nejprve marinuje ve směsi sójové omáčky, rýžového vína Shaoxing a kukuřičného škrobu a poté se smaží v pánvi wok, přidávají se arašídy a jarní cibulka. Někdo přidává ještě papriku. Kung pao se dochucuje sójovou omáčkou, cukrem a umeoctem.
  • Podává se s rýží, ale můžete vyzkoušet i rýžové nudle.

Čím nahradit některé suroviny?

  • Rýžové víno případně nahraďte klasickým nebo ho vynechte.
  • Umeocet nahraďte vinným octem nebo citronovou šťávou.
  • Sečuánský pepř nahraďte čerstvě namletým černým pepřem.

Výrazná chuť Kung Pao vychází z pečlivého vyvážení ingrediencí, které vytvářejí komplexní chuť, která je pikantní i slaná.

Kung Pao je lahodný a výživný pokrm, který v sobě spojuje dokonalou kombinaci koření a chuti. Je oblíbeným pokrmem milovníků čínské kuchyně po celém světě, a to z dobrého důvodu.

  • Ať už hledáte rychlou a snadnou večeři na všední den, nebo působivý pokrm na slavnostní večeři, Kung Pao je jistým vítězem. Proč si tedy nezkusit připravit tento klasický sečuánský pokrm doma a porovnat ho s tím, které obvykle jíte v čínské restauraci?

Zdroj: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

asijská kuchyně asijské recepty kuřecí maso drůbeží maso

Podobné kolekce receptů

Související články

Maso a pomeranče? Chutná i zdraví prospěšná kombinace

Maso a pomeranče pro lepší trávení

Pomeranče jsou důležitým zdrojem vitaminu C, mají tak rozhodně pozitivní vliv na náš organismus. Jak je zařadit do jídelníčku? To není nic těžkého, protože pomeranče mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné jen tak, ve svěžím salátu, v podobě čerstvě vymačkané šťávy, ale skvěle také doplní chuť masa. Kromě vynikající chuti má kombinace masa a pomeranče ještě jeden pozitivní efekt – pomáhá s trávením. Různé druhy potravin totiž vyžadují různé druhy trávicích enzymů, aby je žaludek dokázal správně strávit. Bílkoviny obsažené v masu vyžadují kyselé pH, což přítomnost kyselých pomerančů v žaludku zajistí. O důvod více číst dál a inspirovat se nějakým tím masovo-pomerančovým receptem.

[[nid:5986]]

Jak zkombinovat maso a pomeranče?

Maso můžete na pomerančích péct, nebo pomeranči ochutit omáčku, kterou budete k masu podávat. Maso můžete také posypat nasekanou či kandovanou pomerančovou kůrou. Možností je spousta. K jakému druhu masa se pomeranče nejvíce hodí?

Pomeranče skvěle doplní chuť jemného drůbežího masa. Zcela jednoduchým, rychlým, ale výborným pokrmem jsou opečená kuřecí prsa přelitá omáčkou z vývaru a pomerančové zavařeniny. Tuhle minutku zvládnete i v hektickém dni. Trochu asijských chutí získáte s naším receptem na kuřecí nudličky s pomerančem po asijsku. Kombinace pomerančové šťávy, medu, zázvoru a sójové omáčky je prostě dokonalá a pokrmu dodá ten správný říz. Kromě kuřete můžete pomeranče použít také do receptů s kachním masem. Doslova nabitý pomeranči je náš recept na kachnu přelitou omáčkou z pomerančové šťávy, pomerančové zavařeniny a čerstvých plátků z pomerančů. Prostě pomerančové nebe. Trochu netradiční a velmi zajímavou kombinaci chutí pak nabídne kachna v doplněná omáčkou z vývaru, medu, skořice, koriandru, rozmarýnu, pomerančů a oliv. To je přehlídka chutí, že?

Pomeranče si dobře rozumí také s masem vepřovým. Chcete-li svou rodinu při nedělním obědu překvapit nějakým speciálním pokrmem, vsaďte na vepřovou pečínku v mléce na pomerančích, skořici a bobkovém listu. Všichni se budou olizovat a vůně linoucí se z trouby vám navíc příjemně provoní byt. Pokud se nechcete v kuchyni zdržet příliš dlouho, zvolte něco rychlejšíhoVepřové kotlety s dijonskou hořčicí zapečené s pomeranči budete mít hotové raz dva.

Nakonec se pomeranče skvěle hodí k rybímu masu. Chutný a dietní pokrm vám zajistí recept na pstruha vařeného v páře společně s pomerančem a tymiánem. Kdo má raději exotické chutě, tomu doporučujeme kombinaci sladkovodní ryby a exotické omáčky z harissy, pomerančové kůry, pomerančové šťávy a olivového oleje. S pomerančem si rozumí i mořské ryby jako je třeba čerstvý losos.

Tip: Pokud se chystáte při vaření používat pomerančovou kůru, používejte kůru z chemicky neošetřených pomerančů v bio kvalitě.