Nová registrace Zapomenuté heslo

Cannoli od Pavla Berkyho: Sicilská verze kremrolí rozpálí každého jako letní slunce

25. 7. 2023
Cannoli Pavel Berky
Se souhlasem Pavla Berkyho, Apetit

Sicilské cannoli jsou malé trubičky plněné různě ochucenou ricottou. Klasické cannoli se ochucují pomerančovou kůrou a jejich konce se obalují v pistáciích. A právě pro tento tradiční recept se rozhodl i Pavel Berky.  

V každém čísle časopisu Apetit najdete naši spolupráci s Pavlem Berkym. Jak probíhá? Pavel si každý měsíc vybere recept z nového čísla a otestuje ho. Video, v němž najdete Pavlovu verzi receptu, pak najdete na jeho i našem Instagramu. A také na TikToku, YouTube, Pinterestu a Facebooku.

Původ cannoli je opředen mýty a legendami. Někteří se domnívají, že pochází z dob Saracénů, kteří v 9. století ovládali Sicílii. Říká se, že právě oni vymysleli koncept trubičkového pečiva, který v průběhu staletí dále rozvíjeli a zdokonalovali místní sicilští cukráři. 

  • Slovo cannolo je odvozeno z latinského slova canna, což znamená trubka nebo hůl. Původně se vyrábělo na oslavu Carnevale, tradičního předvelikonočního svátku.

Cannoli – trubičky

Cannoli – trubičky

> 60 min
3.9(9x)
Přečíst recept

Jak na cannoli?

  • Na těsto na cannoli budete potřebovat mouku, cukr, skořici, sádlo, žloutek, Marsalu a vinný ocet.
  • Vypracujte těsto, vyklopte ho na vál a hněťte, až je hladké a elastické.
  • Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, pokud se naopak drobí, přidejte Marsalu.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
  • Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle cca 1–2 mm a vykrajovátkem či skleničkou z něj vykrájejte kolečka. Každé kolečko namotejte na kovovou trubičku. Cannoli se potom smaží v oleji.  
  • Smíchejte ricottu, citronovou a pomerančovou kůru a moučkový cukr a cannoli naplňte. Celý recept najdete výše.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Související články