Je zapálený do sportu stejně jako do vaření a ve chvíli, kdy vyhrál soutěž MasterChef se mu doslova změnil život o 180 stupňů (Celsia). Kdyby se volil mezi kuchaři největší sympaťák, Roman Staša by se rozhodně umístil „na bedně“, i proto si jej rádi lidé zvou domů. A i on to má rád, jak ostatně řekl v našem rozhovoru.
Sám sebe na svém instagramu popisuje jako „privátní kuchař a sportovní fanatik“ a na webu píše, že je „hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel a bůhví co ještě – těch nálepek už jsem měl v životě hodně“. My ještě dodáváme „muž s obrovskou energií a neustále dobrou náladou“. A jeho nálada je skoro až nakažlivá, takže je častým hostem u vás doma, kam si jej zvete na vaření #bezadresy, kdy Roman Staša kouzlí přímo ve vaší kuchyni nebo je pánem grilu.
Roman Stašu jsme nedávno potkali na Apetit pikniku, kde měl svou show na hlavní stagi a samozřejmě jsme mu položili pár otázek.
Romane, je lepší svíčková od maminky nebo ta vaše?
Mami, promiň, ale asi ta moje. Ale to bude i tím, že moje máma podle mně nikdy svíčkovou neudělala.
A jak ji dělá Roman? Ze zadního hovězího a s pajfalským knedlíkem.
Na co se nejvíc těšíte letos v létě?
Bude to znít blbě, ale asi na práci – mě to strašně baví. Hrozně mě baví jezdit vařit k lidem domů. Oni mají většinou dobrou náladu, pijí u toho dobrý letní drink a já jsem u grilu. To se neomrzí.
Pokud chcete Romana poznat osobně, nechat si od něj uvařit oběd nebo večeři o několika chodech a celé menu se naučit, u vás doma, ve vaší kuchyni? Tak mrkněte na jeho privátní vaření v rámci projektu #bezadresy.
Byl větší adrenalin hokejový zápas nebo soutěž MasterChef?
Asi MasterChef, protože tam byl nejen časový tlak, aby se stihlo jídlo uvařit v limitu, ale ještě tam byl tlak, aby to jídlo bylo dobré a chutnalo třem profesionálním kuchařům, kteří to hodnotili. Takový stres jsem v hokeji nezažil.
Roman Staša ve finále soutěže amatérských kuchařů porazil Pavlínu Lubojatzky, o jeden bod. Během soutěže na sobě zamakal, nebál se překvapit, ani riskovat. A to dokázal i ve finále, kdy tříchodové menu postavil na surovině, ze které mají mnozí obavu: foie gras.
Co je nejlepší víkendová snídaně?
Pomalá snídaně, hodně pomalá snídaně. Já moc nemůžu vajíčka, takže těm se spíš vyhýbám, ale kdybych mohl, tak vejce Benedikt jsou za mě úplně geniální záležitost.
A my nemůžeme než souhlasit. Zkuste si vejce Benedikt připravit doma.
Je podle vás nějaké jídlo, které člověku zaručeně zvedne náladu?
Já myslím, že dobré flambované palačinky se zmrzlinou nemůžou nikoho urazit!
Koho kdy urazily flambované palačinky? Cokoli, co je flambované, je v podstatě v kategorii comfort food.