Nová registrace Zapomenuté heslo

Pět rychlých zimních večeří z těstovin, které připravíte za 15 minut

13. 2. 2025
Těstoviny s hráškem
Shutterstock

Těstoviny jsou vděčnou surovinou pro přípravu rychlých a chutných večeří. Stačí jen pár ingrediencí a během několika minut vykouzlíte jídlo, které potěší celou rodinu. Vybrali jsme pět jednoduchých receptů ze sezonních surovin, které zvládne uvařit i úplný začátečník.

Těstoviny jsou jedním z nejuniverzálnějších pokrmů a dají se připravit na nespočet způsobů. Jsou rychle připravené, chutné a variabilní – lze je kombinovat se zeleninou, masem, rybami i sýry. Při jejich přípravě je klíčové vařit je ve velkém množství osolené vroucí vody a dodržovat dobu vaření uvedenou na obalu, aby zůstaly al dente – tedy pevné na skus. Takto uvařené těstoviny si lépe drží strukturu a snáze se propojí s omáčkou.

Těstoviny se zeleninou a citronem

Tento lehký pokrm využívá kombinaci křupavé zeleniny a krémového sýra, doplněnou o svěží citrusový nádech. V zimě bez obav sáhněte pro zeleninu do zásob v mrazničce.

Ingredience pro 4 porce: 350 g krátkých těstovin, 140 g růžiček brokolice, 300 g mražené zelené zeleniny (hrášek, sójové boby, zelené fazolky, fazole fava nebo jejich směs), 150 g čerstvého krémového sýra (např. Lučina, žervé), kůra a šťáva z 1 biocitronu, 85 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř podle chuti, hrst lístků bazalky

Postup:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.

  2. Vsypte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu.

  3. Na poslední 3 minuty před koncem vaření přidejte brokolici a mraženou zeleninu.

  4. Slijte vodu, ale nechte si stranou jednu naběračku vody z vaření.

  5. Těstoviny a zeleninu vraťte zpět do hrnce, přimíchejte zbylé suroviny a dobře promíchejte.

  6. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu odložené vody.

TIP: Pokud chcete ještě výraznější chuť, zkuste přidat trochu dijonské hořčice nebo hrst nasekaných vlašských ořechů.

Těstoviny s chorizem a bylinkami

Oblíbené chorizo dodává těstovinám pikantní hloubku chuti, zatímco čerstvé bylinky přinášejí svěžest.

Ingredience pro 2 porce: 100 g klobásky chorizo, 1 stroužek česneku, 1 svazek pažitky, ½ svazku hladkolisté petrželky, 200 g krátkých těstovin (penne nebo fusilli), 1 lžíce olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu, 6 sušených rajčat v oleji (překrojených), sůl a pepř

Postup:

  1. Chorizo a česnek nakrájejte na plátky, bylinky nasekejte nahrubo.

  2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte těstoviny podle návodu.

  3. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm chorizo dokřupava.

  4. Přidejte česnek a krátce orestujte, ale nenechte ho zhnědnout, byl by hořký.

  5. Stáhněte pánev z ohně, přidejte nasekané bylinky, trochu vody z vaření těstovin, nastrouhaný parmazán a sušená rajčata.

  6. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

  7. Podávejte posypané s dalším parmazánem.

TIP: Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte špetku chilli vloček.

Těstoviny s omáčkou z rajčat s rozmarýnem

Klasická kombinace rajčat a bylinek s jemným smetanovým zakončením je vždy sázkou na jistotu.

Ingredience pro 4 porce: 4 snítky rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 2 konzervy (2× 400 g) sekaných rajčat, špetka drceného chilli, 400 g krátkých těstovin (rigatoni nebo penne), 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička krupicového cukru, sůl

Postup:

  1. Odrhněte snítky rozmarýnu a lístky krátce opečte v pánvi na rozehřátém oleji.

  2. Přidejte rajčata a chilli, vařte zprudka asi 12 minut.

  3. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu.

  4. Do omáčky vmíchejte smetanu a cukr, osolte podle chuti.

  5. Smíchejte s těstovinami a podávejte.

TIP: Pro intenzivnější chuť zkuste do omáčky přidat kapary nebo ančovičky.

Těstoviny se šunkou a pestem

Rychlá a jednoduchá kombinace, kde se propojují aromatické tóny pesta s jemnou smetanovou texturou, chutná i zasytí.

Ingredience pro 2 porce: 200 g těstovin (linguine nebo jiné delší těstoviny), 4 lžíce bazalkového pesta, 100 g kvalitní šunky (nakrájené), 6 lžic crème fraîche nebo husté zakysané smetany, 2 lžíce piniových oříšků (nasucho opražených)

Postup:

  1. Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu.

  2. Těstoviny sceďte a vraťte je do hrnce i se sběračkou vody z vaření. Vmíchejte k nim pesto, šunku a crème fraîche nebo zakysanou smetanu. Směs už jenom velmi krátce prohřejte, ale nevařte.

  3. Rozdělte na talíře a posypte opraženými piniovými oříšky.

TIP: Pokud chcete výraznější chuť, zkuste místo klasického bazalkového pesta použít pesto z rukoly nebo ředkvičkových lístků. Na jaře bude skvělé i pesto z medvědího česneku.

Těstoviny s makrelou a pórkem

Vydatné a chutné jídlo, které spojuje uzenou chuť makrely s mírně nasládlým pórkem, máte hotové během chvilky.

Ingredience pro 2 porce: 200 g krátkých těstovin, 1 lžíce olivového oleje, 1 pórek (nakrájený na kolečka), 100–150 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 140 g masa z uzené makrely

Postup:

  1. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

  2. Na oleji osmahněte nakrájený pórek doměkka (cca 5–10 minut).

  3. Přilijte vývar a přidejte hořčici, přiveďte k varu.

  4. Vmíchejte kousky makrely a prohřejte.

  5. Smíchejte se slitými těstovinami a podávejte.

TIP: Pokud chcete zvýraznit rybí chuť, přidejte do omáčky trochu citronové šťávy nebo nastrouhanou citronovou kůru.

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme článek s videem

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Sdílet článek

Těstoviny Ze zeleniny Rychlé vaření Rychlé recepty Rychlé večeře Zeleninové jídlo Chorizo Bylinky Rajčata Rozmarýn Smetana Pesto Makrela

Související články