
V létě je to ideální lehký dezert, kterému sluší sezónní ovoce. V zimě naopak oceníte, že při jeho přípravě využijete zásoby kompotů. Ovocný dort se želé není žádný posh frajírek, ale dezert, který chutná skutečně všem, je totiž dokonalou kombinací chuťové svěžesti a nostalgie, zároveň se na něj tak nějak pěkně kouká.
Na rozdíl od máslových nebo čokoládových dortů jsou dorty s ovocem a želé lehčí a méně sladké. I proto jsou ideální na léto, rodinné oslavy nebo jako dezert ke kávě na nedělní odpoledne. A co je nejlepší? Můžete jej dělat opakovaně, ale nikdo to nepozná, pod jedním receptem se totiž skrývá hned několik variant. Díky našemu video receptu krok za krokem zvládnete ovocný dort se želé a pudinkovým krémem hravě a přípravu si užijete! Je jednoduchý, delikátní a ovoce můžete střídat podle chuti a sezóny.
Jak připravit ovocný dort se želé:
Jak připravit ovocný dort se želé
Ingredience na korpus: 3 vejce, 1 balení vanilkového cukru, 80 g krupicového cukru, citronová kůra nastrouhaná z poloviny bio citronu, 100 g pšeničné hladké mouky, 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 g rostlinného oleje, tuk na formu a mouka pšeničná polohrubá na formu
Ingredience na krém: 250 ml mléka, 1 balení vanilkového pudinkového prášku, 40 g krupicového cukru, 100 g másla, 1 balení vanilkového cukru
Co si připravit na zdobení: 300 g směsi čerstvých lesních plodů, malinový džem na potření korpusu, 1 balení dortového želé, 50 g opražených plátků mandlí
Postup:
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte podle návodu na obalu hustý pudink.
- Přendejte ho stěrkou do mísy, tu vložte do větší nádoby se studenou vodou a pudink míchejte metličkou do vychladnutí. Zabráníte tak vytvoření škraloupu.
- M
-
-
Berzsiová
Tipy a triky
- Základ dortu: Suchý základ nefunguje, proto dbejte na to, aby byl korpus vláčná a šťavnatý, ale ne rozmočený. Klidně ho můžete lehce pokapat ovocnou šťávou, rumem s vodou nebo kompotovou šťávou.
- Pevný okraj je zásadní, proto určitě použijte dortovou formu s odnímatelným bokem. Pomůže i udržet želé během procesu tuhnutí.
- Výběr ovoce: V létě určitě dejte přednost čerstvému, má úžasně plnou chuť. Ale nebojte se ani kompotovaného, u toho ovšem dobře slijte šťávu a osušte. Jsou ovšem druhy ovoce, se kterými zacházejte opatrně, například kiwi a ananas obsahují enzymy, které želatinu rozkládají a želé pak neztuhne.
- Použijte správný typ želé: Dortovou želatinu v prášku, agar nebo želatinové plátky. Místo vody můžete použít ovocnou šťávu, kompotovou šťávu nebo sirup pro lepší chuť a barvu.
- Nepodceňte dobu chlazení a tuhnutí. Toto není dort, který máte během hodiny na talířcích, ale trpělivost se rozhodně vyplatí.
Variace a moderní obměny
- Ještě větší citrusový šmrnc dort získá, když do želé přidáte limetkovou nebo pomerančovou šťávu.
- Co dodá eleganci? Bylinky! Do želé můžete dát vylouhovat mátu, meduňku nebo levanduli, což perfektně ladí k jahodám, malinám nebo borůvkám.
- A využití najdou i jedlé květy, můžete k ovoci přidat sedmikrásky nebo violky.
- Máte rádi exotiku? Vydejte se pro ovoce do tropů a použijte mango, papáju, maracuju nebo granátové jablko. A k tomu se pak výborně hodí kokosový korpus a kokosový krém.
- Pořád to není ono? Co tak kapku alkoholu? Do želé přidejte pár lžic prosecca, šampaňského, portského nebo třešňového likéru. Do krému můžete kápnout rum, amareto apod.
- Dort v mini verzi? Perfektní na party, kdy nechcete trávit hodinu krájením a servírováním dortu. Vytvořte mini dortíky nebo poháry.
Zdroj: Apetit