Máte za sebou legendární party, plánované i spontánní? Ta silvestrovská je jiná. Klademe na ni větší důraz, máme vyšší očekávání. Vždyť ukončuje rok starý a je na začátku roku nového. Je to ideální příležitost jak propojit rodinu i přátele, jak oslavit uplynulý rok (nebo za ním udělat hodně tlustou čáru) a vytvořit společné vzpomínky. Jak to nepodcenit, ať už jste v roli hostitele, nebo hosta?
„Nejlepší party jsou ty, které se neplánují!“ – říkají ti, kteří nemají odvahu večírek pořádat nebo je nikdo nikam nezve. Skvěle promyšlená oslava má své kouzlo, navíc se vyhnete trapasům v podobě nezvaných hostů, nedostatku jídla a pití nebo zábavy, která upadá.
Ano, chce to trochu přemýšlení a dobrého plánování, ale vyplatí se. Jste letos na Silvestra v roli hostitele a pozvali jste své blízké? Víme, jak to udělat, aby se na váš mejdan ještě dlouho vzpomínalo. Dostalo se vám letos pozvání? Víme, co coby host nikdy nenosit a čím naopak oslníte už ve dveřích.
Jak se stát hostitelem (konce) roku
- Plánujte předem: Podle počtu hostů a jejich potřeb naplánujte menu, rozložení prostoru i styl večírku. Odpovězte si na otázky: Kdo má alergie nebo drží dietu? Kdo nepije tvrdý alkohol a kdo nepije vůbec? Budeme sedět u stolu, nebo vytvořím „stanoviště“?
- Zaměřte se na atmosféru ještě před příjezdem hostů: Často už první minuty rozhodnou o tom, v jaké náladě se večírek ponese. Rozhoduje příjemné osvětlení, správná hlasitost hudby, teplota v místnosti a vřelé přivítání. Vyhněte se proto příliš ostrému osvětlení nebo tichu, vítejte hosty u dveří, seznamte je s ostatními a rovnou jim nalijte skleničku.
- Připravte maximum občerstvení předem, protože platí, že náročná příprava = snadná realizace. Dejte vychladit alko i nealko, nakrájejte a nachystejte ingredience k přípravě koktejlů. A totéž platí o jídle: nachystejte slané i sladké občerstvení, ať netrávíte večer v kuchyni. Prostřete stůl.
- Promyslete tempo a pořadí jednotlivých chodů. Bude bufet a hosté se budou obsluhovat sami nebo se bude pohoštění servírovat? Buďte připraveni i na změnu – pokud zábava dobře plyne, klidně s jídlem na chvíli přestaňte apod.
- Jak to udělat, aby hosté nemuseli o nic žádat, a vy jste nemuseli číhat na prázdné sklenice? Připravte si prostor: Na stole mějte vodu, víno v chladicí nádobě i ubrousky a talíře s příbory, na balkoně mějte deky apod.
- Na detailech záleží: Co skutečně odliší skvělého hostitele od toho průměrného? Drobnosti. A často to není vymazlené menu, ale osobní přístup a vřelost, na to nezapomínejte. Víte, že máte mezi hosty alergiky? Myslete na to. Přijde těhotná kamarádka? Nachystejte nealko koktejly...
Jak být hostem, kterého pozvou i příště?
Říkáte si, že být hostem je jednoduché a máte to bez práce? Chyba lávky. I od vás se leccos čeká.
- Na pozvání odpovězte dostatečně dopředu a dejte tak hostiteli šanci vše dobře naplánovat.
- Přijďte včas, ale ne příliš brzy. Ideální je dorazit pár minut po oficiálním začátku akce.
- Respektujte prostředí a pravidla domácnosti a chovejte se s úctou k domovu hostitele. Nekuřte v místnosti, nenakukujte do pokojů, které hostitel nechal záměrně zavřené apod.
- Aktivně se zapojte, ale nesnažte se převzít vedení. Jste-li rádi nápomocní, zeptejte se, zda můžete s něčím pomoct, ale ne na sílu. Konverzujte, zapojujte se do aktivit... Nevyprávějte ale dlouhé historky o lidech, které nikdo v místnosti nezná, nesnažte se převzít roli organizátora.
- Hlídejte si míru v alkoholu, a to i když víno nebo pivo teče proudem. Mít kontrolu nad svým pitím je nejen zdvořilé, ale i zárukou, že vás příště opět pozvou (a že si večírek budete ráno pamatovat).
- Co na večírek přinést? Přijít s prázdnou není vhodné, ale spíš než další jídlo (pokud se tak nedomluvíte předem) nebo pití, potěší hostitele dárek. Výběrová čokoláda, víno z dovolené, které vám chutnalo, zajímavé sušené ovoce nebo oříšky. Především však nezapomeňte na dobrou náladu.
- A co naopak nenosit? Jídlo, které se obtížně servíruje i jí a u kterých hrozí zašpinění hostů i prostoru. Vyhněte se koláčkům s překvapením a jiným pokrmům s příměsí omamných látek – tím nemyslíme rumové kuličky, ale chápeme se, že? Vhodná nejsou ani jídla, která je třeba ohřívat nebo dokonce na místě vařit. A zapomeňte i na silně aromatické pokrmy a nejrůznější experimenty, vsaďte na osvědčené dobroty. Ideální je předem se s hostitelem poradit...
Zdroj: Apetit, Marthastewart.com, Everyday-reading.com