Nová registrace Zapomenuté heslo

Po čem sáhnout, když se i stín potí? Odhalte, které potraviny patří mezi sezonní superhrdiny

15. 7. 2025
Vodní meloun
Unsplash
Salátová okurka Vodní meloun máta Další
2 fotky

Studená sprcha, větrák nebo klimatizace? Ano, to zcela jistě v horku ochladí. Ale pozor, existuje i spousta potravin, které pomohou vašemu organismu s horkem bojovat. A budete překvapeni, zmrzlina to není a studené pivo také ne – ty ve skutečnosti mohou způsobit ještě větší horko a dehydrataci. Na čem si ale pochutnat a co pomůže váš organismus udržet svěží?

Teploty stoupají vysoko nad třicet, vy ale trávíte hodně času venku a tak se může snadno stát, že se začnete přehřívat, může dojít až k dehydrataci. Léto je oblíbené roční období, ale taky pěkně náročné.

Voda je samozřejmě klíčová, ale není to jediný způsob jak v létě hydratovat. Existuje hned několik potravin, které ochlazují tělo, pomáhají přirozeně překonat horko tím, že regulují tělesnou teplotu, doplňují ztracené živiny a zvyšují hydrataci.

„Léto je spojené i s tropickými teplotami, které znamenají větší zátěž pro náš organizmus. Jednou ze základních zásad, jak tyto dny přežít bez úhony, je dodržování pitného režimu. Pro dospělého se uvádí doporučený příjem tekutin přibližně 35 ml/1 kg tělesné hmotnosti/1 den. Pokud se více potíme, sportujeme nebo pracujeme v horku, ztráty tekutin i potřeba jejich doplnění je vyšší. Pít je třeba během celého dne po menších dávkách a nikdy nečekat až na pocit žízně,“ říká Věra Boháčová, lektorka společnosti STOB.

A jaké potraviny zařadit do letního jídelníčku, když toužíte po zchlazení?

Meloun: hydratační superstar

  • Skládá se z více než 90 % z vody, což z něj dělá jednu z nejvíce hydratačních potravin.
  • Je bohatý na vitaminy A a C a lykopen, které podporují celkové zdraví. Obsahuje L-citrulin, aminokyselinu, která zlepšuje krevní oběh a snižuje bolestivost svalů.
  • Melounová semínka jsou výživná a mají vysoký obsah bílkovin, zinku a hořčíku.
  • Jezte jej čerstvý, nakrájený na plátky, nebo jako součást osvěžujícího smoothie. Skvělý je i v salátech s mátou a fetou apod.

Okurka: přírodní chladivka

  • Skládá se převážně z vody (asi 95 %).
  • Je přirozeně zásaditá a má vysoký obsah oxidu křemičitého, síry a draslíku, což jsou minerály, které podporují detoxikaci a snižují vnitřní teplo. Je skvělá pro hydrataci pleti, snížení otoků pod očima a odplavení toxinů. Obsahuje vitamín C a kyselinu kávovou, které pomáhají zklidňovat pokožku a snižovat otoky.
  • Nakrájejte si ji do salátu, použijte ji jako základ studené polévky nebo ji zkombinujte s jogurtem či humusem.

Máta: bylinka na ochlazení

  • Málokterá bylinka má tak okamžitý chladivý účinek.
  • Máta obsahuje mentol, který působí na nervová zakončení a vyvolává chladivý pocit. Navíc i napomáhá trávení, snižuje nevolnost a pomáhá zmírnit bolesti hlavy způsobené horkem.
  • Přidejte čerstvé lístky do nápojů a koktejlů, do salátů zeleninových i ovocných, čajů nebo čatní.

Jogurt: chladivý a výživný

  • Má vysoký obsah vody a je zdrojem bílkovin a vápníku.
  • Jogurty jsou šetrné ke střevům, bohaté na probiotika, která zlepšují trávení a imunitu, a zdroj vápníku a vitaminu B12.
  • V kombinaci např. s ovocem je jogurt plnohodnotným letním jídlem, které je lehké a syté zároveň. V létě se vyloženě nabízí použít jogurt i do studených polévek a dipů.
  • Dopřejte si jogurtové nápoje jako třeba ayran nebo lasí.

Bobuloviny: sladké ochlazení

  • Jahody, borůvky, maliny a ostružiny mají vysoký obsah vody a jsou plné antioxidantů, vitamínů a flavonoidů, které chrání tělo před oxidačním stresem způsobeným extrémním teplem.
  • Jsou lehké a osvěžující, takže jsou ideální pro letní svačinky.
  • Přidejte je do ranních cereálií, přimíchejte do koktejlů a smoothie, vyrobte z nich domácí nanuky nebo si je vychutnejte samotné. 

Další ochlazující potraviny: listová zelenina, citrusy, kokosová voda, rajčata.

Podle východní medicíny chladí také: mořské řasy, tofu a luštěniny, zelené čaje a ječné nápoje, aloe vera

Jaké potraviny v létě naopak zahřívají?

  • Výrazná a kořenitá jídla (např. s chilli nebo skořicí) zvyšují tělesnou teplotu a mohou způsobit překyselení nebo žaludeční potíže. V přiměřené dávce a jste-li zvyklí však naopak mohou pomoci: tím, že prohřívají, vyrovnávají teplotu těla s okolním horkem. Je to tzv. princip vnitřního chlazení: když se dávce chilli con carne zpotíte, tělo se tím ochladí.
  • Smažená jídla zatěžují trávení.
  • Nápoje s kofeinem (káva, energetické nápoje a některé čaje) mohou dehydratovat organismus.
  • Těžké maso (navíc v kombinaci s omáčkami) je hůře stravitelné.
  • Červené víno a tvrdý alkohol dehydratuje a podporuje pocení.

Zdroje: Apetit, Urgentcareoffairhope.com, Lovefood.com, Plantigo.in, Stobklub.cz, Idnes.cz

Sdílet článek

Letní nápoje Meloun Okurky

Související články