Nová registrace Zapomenuté heslo

Kdysi ji pil každý, teď zažívá comeback: Osvěžující kvasová limonáda z chleba

13. 8. 2025
Fermentovaná limonáda
Unsplash

Fermentované nápoje prožívají renesanci. Kořeny tohoto trendu přitom sahají hluboko do slovanské historie, kde kvašení patřilo k běžným způsobům uchovávání a ochucování potravin. Dnes se k nim vracíme v moderním pojetí – od kefíru přes tibi limonádu až po kombuchu. Osvěžující a jemně perlivý drink si ale můžete připravit i z chlebového kvasu.

Nápoj z chlebového kvasu vychází z prastaré slovanské tradice, která k nám doputovala z Ukrajiny, Ruska, Litvy a dalších zemí východní a severní Evropy. Vyrábí se z žitného chleba, vody, sladu, kvasu a přidat ke kvašení můžete také různé bylinky a jiná přírodní dochucovadla. Zajímá vás, jak se z obyčejného chleba stane vynikající perlivý nápoj?

Chleba, kvas a čas! 

Základem pro přípravu kvasové limonády je žitný chléb (ideálně starší), voda, cukry podporující fermentaci a žitný kvas či droždí. A jak už víme, aby se všechny bakterie probudily k životu a vytvořily bublinky (neboli nasycení CO₂), je potřeba dopřát procesu fermentace dostatek času.

  • Fermentovaná limonáda z kvasu potřebuje ke správné perlivosti přibližně 2–3 dny. Odborníci a nadšenci do fermentace se pustili do odvážnějšího kvašení, kdy z chlebového kvasu vytvořili nápoj zvaný kvassagne, kdy ten nejlepší chléb leží na kalech i 14 měsíců. To je ovšem jiný příběh, ale jak je vidno, fermentace je živoucí organismus téměř bez limitů. 

Jak na limonádu z chlebového kvasu?

Jak je patrné již z názvu – hlavní ingredienci této svěží limonády tvoří chléb, ideálně žitný s obsahem žitného sladu. 

  • Jak uvádí Zuzana Ouhrabková z blogu Zkvašeno, v prvním kroku se chléb nakrájí na tenké plátky či kostky a peče se při 160 °C 15–30 minut, aby zkaramelizovala kůrka, což podporuje aroma a chuť kvasu i výsledné limonády. 
  • Opečené kousky chleba se následně zalijí horkou vodou a zatíží, aby byly ponořené. Mísu s touto směsí je potřeba zakrýt utěrkou a ochránit tak kvasící chlebovou vodu před dotěrným hmyzem. Takto připravená směs se nechá 24 hodin odležet při pokojové teplotě. 
  • Po 24 hodinách se do směsi či scezeného nálevu přidává pekařský kvas či droždí pro posílení fermentace a cukry, například slad, med či sušené ovoce. Směs skvěle fermentuje také s bylinkami a kořením, jako jsou máta, anýz, rozmarýn či zázvor, které navíc dodají nápoji jedinečnou chuť. 
  • Za 2–3 dny je nápoj připraven ke konzumaci či stabilizaci kvašení v lednici. 

Proč pít fermentované nápoje?

Při fermentaci vznikají bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravý mikrobiom. Perlivý nápoj z chleba tak nabízí ideální možnost, jak podpořit své trávení a zdravá střeva. A co je na tom nejlepší? Že si nejen fermentované nápoje, ale i kvašené pokrmy od pickles až po kimchi můžete snadno připravit doma. 

Zdroje informací: Jidloaradost.ambi.cz, Zkvašeno.cz, Apetitonline.cz 

Sdílet článek

Kvašení a fermentace Zdravější recepty Nápoje Nealkoholické nápoje Trendy

Související články