Po zhlédnutí filmu Vesničko má středisková si mnozí kladli otázku, zda je skutečně nejlépe vychlazené pivo to ze sedmého schodu. Jenže kdo dnes chladí ve sklepě na schodech? Všichni mají přece ledničky. Ta správná otázka zní jinak. Které potraviny vůbec chladit, které naopak ne? Děláme v tom totiž poměrně zásadní chyby.
Přinesete nákup z obchodu nebo z trhu a potraviny, které podle vás patří do lednice, do ní umisťujete intuitivně a hlavně podle toho, kde je místo? To není první chyba, kterou v souvislosti s ledničkou děláme. My do ní totiž obecně dáváme i potraviny, které chlazení vůbec nepotřebují. Máme zkrátka pocit, že „lednička = čerstvost“.
Správné skladování potravin je nezbytné pro zachování čerstvosti, kvality, chuti a vůně, ale rozhodně není jediný způsob, jak toho dosáhnout, lednice, byť sebechytřejší. Měli bychom rozlišovat, které potraviny potřebují mráz, chlad, tmu či sucho. Zabrání se tak plýtvání surovinami (a penězi)... Jaké chyby mohou přispět ke zkrácení trvanlivosti potravin a nakonec k jejich vyhození do odpadu?
5 nejčastějších chyb
- Nezakrývání jídla může vést k jeho kontaminaci. Skladování jídla (zejména zbytků) v nádobě se vzduchotěsným víkem je nejlepší způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost.
- Mrazit jídlo příliš dlouho. Častým omylem je, že jakmile jsou potraviny v mrazáku, lze je jíst po neomezenou dobu. Pravda je, že by se měly zkonzumovat cca do půl roku, nejpozději do roka. Ztrácí totiž na chuti, vůni i struktuře.
- Nepoužívat metodu FIFO, tedy „first in, first out“. Jakmile umisťujete do ledničky nové potraviny, měli byste pořadí přeskládat tak, aby nejdostupnější bylo to jídlo, které se má sníst nejdřív.
- Neskladovat potraviny na suchém místě. Jsou potraviny, kterým to nejlépe svědčí na „chladném a suchém místě“. Kromě ledničky takovým místem nejsou ani skříňky nad sporákem, kde může být poměrně vlhko.
- Zbytečně chladíte i potraviny, které to nepotřebují. Některé by totiž měly být ponechány na kuchyňské lince, protože studený vzduch v ledničce může mít nepříznivý vliv na jejich chuť a strukturu. Jiné potraviny by zase měly zrát na kuchyňské lince a až po dozrání je čas přemístit je do lednice.
A o které potraviny se jedná? Které chlazení nepotřebují a které naopak ano? To otestujeme v našem kvízu.
Zdroje: Apetit, Jidloaradost.ambi.cz, Eufic.cz, Centrum.cz, Allrecipes.com