
Čokoláda je fenomén. Sladký, jemný, voňavý. Každý kousek čokoládového zákusku je malý rituál či odměna. Znáte je ale dobře? Víte, jaký je rozdíl mezi Sacherem a Schwarzwaldem? Nahlédněte do naší zákuskové školy a otestujte své znalosti v kvízu.
Historie čokolády se píše již tisíce let a sahá až k dávným civilizacím do daleké Ameriky, kde ji Aztékové uctívali jako nápoj bohů. Dnes je ale hlavně synonymem pro potěšení – ať už ji mlsáte jen tak, nebo si ji vychutnáte v dezertu, máloco má takovou moc navodit pocit blaha.
Láska k čokoládě není jen o klasickém Sacher dortu nebo nadýchaných brownies. Čokoláda se ve světové i české cukrařině objevuje ve stovkách podob – v pěnách, polevách, náplních, v makronkách i luxusních pralinkách. A pokud jde o druhy, máme tu nejen hořkou nebo mléčnou, ale i stále oblíbenější ruby čokoládu, která vzniká z růžových kakaových bobů a není nijak dobarvovaná – což potvrdila například i švýcarská čokoládovna Barry Callebaut, která ji jako první představila v roce 2017.
Čokoládové dezerty: Pohlazení všech smyslů
Jakmile přijde řeč na dezerty, čokoláda patří k těm nejoblíbenějším surovinám nejen u cukrářů, ale i výživových poradců – samozřejmě v přiměřeném množství a ideálně v hořké verzi s vyšším obsahem kakaa.
Vzpomínáte si na chuť domácího čokoládového pudinku od babičky? Nebo na první návštěvu podniku, kde vám na talíř přinesli lava cake s horkým čokoládovým středem? A co čokoládová pěna, která se rozpustila na jazyku, sotva se ho jen dotkla? Právě takové emoce a zážitky jsou s čokoládovými dezerty neodmyslitelně spojené. Ať už máte rádi francouzské mousse au chocolat, italské čokoládové semifreddo, nebo klasický čokoládový dort podle Sandtnerové – tato sladká surovina je srdcem mnoha receptů.
Ale jak dobře čokoládové dezerty vlastně znáte? Poznáte podle popisu či fotky slavné dorty, roztékající se moučníky, moderní trendy nebo dezerty s překvapivou kombinací chutí?
Vyzkoušejte si náš čokoládový kvíz a zjistěte, jestli máte chuť na další porci čokolády!
Zdroj: Apetit