Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co jste chtěli vědět o meduňce. Jak z ní udělat víno a proč ji mít vždy po ruce?

27. 5. 2025
Meduňka
Unsplash / Victor Serban
Meduňka Meduňka a další bylinky na balkonové zahrádce Sirup z třešní a meduňky & alko i nealko koktejl Další
3 fotky

Voní po citronu a na českých zahradách roste stejně samozřejmě jako máta, levandule či pažitka. Meduňka lékařská pochází z východního Středomoří a Malé Asie, ale už po staletí patří k nejoblíbenějším bylinám i u nás. Pomáhá při stresu, zklidňuje trávení a hodí se nejen do čaje, ale i do dezertů, limonád nebo bylinkových vín. Jak ji pěstovat, sklízet či použít v kuchyni?

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá bylina charakteristická svou osvěžující citronovou vůní a širokým spektrem využití v kuchyni i přírodní medicíně. Pro své účinky se stala nedílnou součástí mnoha zahrad i balkónů.

  • Zajímavost: Ve středověku byla jednou z klíčových bylin, alchymisté z ní vyráběli „elixíry mládí“.

Jak vypadá meduňka?

Meduňka je trvalka, která dorůstá výšky 70–150 cm. Kvete od června do srpna, květy mají bílou, světle růžovou až slabě fialovou barvu. Její listy jsou vejčité, zubaté a při promnutí vydávají výraznou citronovou vůni, anglicky se jí říká lemon balm, citronový balzám. Rostlina je odolná a dobře se jí daří v našich klimatických podmínkách.

Kdy sázet meduňku a jak ji pěstovat?

Mladé rostlinky můžete sázet do záhonů. Meduňku lze ale pěstovat i v květináči na parapetu, balkóně či terase, je však potřeba, aby byl dostatečně velký a dobře odvodněný. Na dno nasypejte keramzit, kamínky nebo oblázky.

  • Stanoviště: Meduňka preferuje slunné až mírně polostinné stanoviště chráněné před větrem.
  • Půda: Měla by být lehká, humózní, dobře propustná a spíše vápenatá. Vhodná je písčitohlinitá půda s dostatkem živin.
  • Výsadba a množení: Semena meduňky se vysévají koncem dubna nebo počátkem května. Rostlinu lze také množit dělením starších trsů na jaře nebo na podzim. U meduňky stejně jako u máty platí, že se velmi dobře rozrůstá. V záhonech je proto vhodné jí prostor nějak ohraničit.
  • Zálivka: Meduňka vyžaduje pravidelnou zálivku, nezapomínejte na ni zejména v obdobích sucha. Je však důležité zabránit přemokření.
  • Hnojení: Používejte kompost, případně organické hnojivo bohaté na fosfor a draslík.
  • Péče: Během vegetace je vhodné rostlinu třikrát seříznout těsně nad zemí, což podpoří její růst a zabrání samovýsevu.
  • Škůdci: Meduňka může být napadena například mšicemi a molicemi – na hubení používejte ekologické prostředky.
  • Zazimování: Ačkoli je meduňka odolná, doporučujeme ji na zimu zakrýt chvojím či netkanou textilií.

Jak se meduňka množí a rozrůstá?

Meduňku můžete množit buď dělením trsů, nebo zasazením semínek.

  • Semínka – vysévají se v průběhu března do pařeniště. Doba klíčení je asi 4 týdny. Vyklíčené rostlinky přesazujte do záhonu až ve druhé polovině května.
  • Rostlinky – sázejí se v květnu do záhonů.

Kdy a jak sklízet meduňku?

Meduňkové listy a nať se sklízejí před květem, tedy v červnu a červenci. Ideální je sbírat mladé listy, které mají více účinných látek, v horkých dnech se však obsah těchto látek snižuje, proto je vhodné listy sbírat během chladnějšího počasí. Listy určené k sušení nesmí být mokré, aby během sušení nezplesnivěly.

Jak sušit a skladovat meduňku?

Listy meduňky se suší na tmavém a dobře větraném místě, aby si zachovaly svou vůni a účinné látky. Sušení musí být rychlé, aby listy nezhnědly.

  • Meduňku můžete sušit přirozeně – v suché a vzdušné místnosti. Listy a nať rozmístěte na plochu v jedné vrstvě a neobracejte je. Meduňku lze sušit také v zavěšených svazečcích.
  • Pokud k sušení využijete troubu či sušičku na ovoce, začněte při teplotě 30 °C, pak ji zvolna zvyšte na 40 °C. Během sušení v troubě nechejte dvířka pootevřená, aby mohla unikat případná vlhkost.
  • Sušenou meduňku skladujte ve vzduchotěsné tmavé nádobě, případně v papírových sáčcích. Sušená meduňka si své vlastnosti zachová asi 1 rok.

Jaké má meduňka účinky a na co je dobrá?

Podle webu lekarna.cz má meduňka pozitivní vliv na zdraví.

  • Meduňka je ceněna pro své uklidňující a relaxační účinky.
  • Pomáhá zmírnit stres, úzkost a podporuje kvalitní spánek.
  • Má pozitivní vliv na trávení, uvolňuje křeče a nadýmání.
  • Obsahuje antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
  • Meduňka také prospívá srdci, podporuje jeho zdraví.
  • Může pomoci i při zmírnění migrén.

Tip: Podle České televize lze nálev či tinkturu z meduňky použít pro urychlení hojení oparů.

Kdy nepoužívat meduňku?

Podle webu lekarna.cz je meduňka obecně považována za bezpečnou, její užívání by ale měly konzultovat s lékařem těhotné a kojící ženy. Citlivější jedinci mohou být na meduňku alergičtí, což se může projevit například kožní vyrážkou. Osoby s nízkým krevním tlakem by měly meduňku užívat opatrně, protože může tlak dále snižovat. Vysoké dávky meduňky mohou způsobovat žaludeční potíže či návaly tepla, proto je potřeba užívat ji s mírou.

Jak využít meduňku v kuchyni?

Pokud jste milovníci citronové vůně, pak je meduňka pro vás tou pravou bylinkou.

  • Čaj: 1–2 čajové lžičky sušených nebo hrst čerstvých listů zalijte vroucí vodou a louhujte 10–15 min., poté čaj sceďte.
  • Sirup: 400 g cukru rozpusťte v 500 ml vody a přiveďte směs k varu. Přidejte dvě velké hrsti čerstvé meduňky, 1 bio citron nakrájený na kolečka a nechte 24 hodin louhovat pod pokličkou. Poté přeceďte, zahřejte k bodu varu a nalijte do sterilních lahví. Uchovávejte v chladu.
  • Limonáda: Hrst čerstvých meduňkových listů přelijte litrem studené vody, přidejte na plátky nakrájený citron a lžíci medu. Nechte několik hodin v lednici macerovat, poté limonádu sceďte a podávejte s ledem.
  • Smoothies: Sušené či čerstvé listy meduňky můžete přidat do smoothie, získáte tak příjemné svěží aroma.
  • Dezerty a pečivo: Čerstvé nebo sušené listy se výborně hodí do dezertů i pečiva, které krásně ovoní.
  • Saláty: Čerstvé meduňkové listy osvěží každý ovocný salát.
  • Míchané nápoje: Meduňkové listy bývají součástí míchaných nápojů, přidávají jim totiž příjemné aroma.
  • Meduňkové víno: Litr červeného či bílého vína vlijte do skleněné nádoby a přisypejte asi 40 g meduňky. Uzavřenou nádobu skladujte na tmavém místě v pokojové teplotě. Za týden víno sceďte a můžete ho pít. Pokud jste milovníci bylinek, můžete namíchat směs bylin – k meduňce se hodí například i rozmarýn, šalvěj, bazalka, heřmánek či levandule.
Sirup z třešní a meduňky & alko i nealko koktejl

Sirup z třešní a meduňky & alko a nealko koktejl

< 20 min
4.8(9x)
Přečíst recept

Díky svým uklidňujícím vlastnostem je meduňka součástí i různých kosmetických přípravků a esenciálních olejů používaných v aromaterapii.

Zdroj informací: lekarna, semenaceskatelevize

Sdílet článek

Bylinková zahrádka Čerstvé bylinky

Související články