Ať už vás čeká speciální oslava, nebo jen plánujete vyrazit s rodinou nebo přáteli do restaurace a chcete mít jistotu, že si pochutnáte na opravdu dobrém pivu, navštivte některý z podniků, který se pyšní Hvězdou sládků. Oč jde? Takto označené podniky musely jednoznačně prokázat, že splňují přísné technické standardy a umí o pivo náležitě pečovat. Vy si tak můžete pochutnat na dokonale ošetřeném pivu, které vás nezklame. Chcete se dozvědět víc o tom, co za Hvězdou sládků stojí a dostat tipy, kam vyrazit? V tom případě čtete dále.
Hvězda sládků je poznávacím znamením, že v podniku, kde září, se čepuje pivo, které vypadá i chutná a voní přesně tak, jak má. Je jakousi alternativou k proslulým Michelinským hvězdám, které najdete na dveřích těch nejlepších podniků celého světa. I pivo si zaslouží maximální péči. Proto Hvězdy sládků udělují sládci Plzeňského Prazdroje provozovnám, které jednoznačně prokážou, že si ji zaslouží.
Vyberte si podnik, který nezklame
Pokud chcete mít záruku, že bude večer stát opravdu za to, vsaďte na podniky, které se touto hvězdou pyšní. Jak poznáte, že jste správně? Jednoduše dle unikátní plakety, která se obvykle nachází v blízkosti výčepu nebo vstupu do podniku a nezřídka kdy září. Poznávacím znamením mohou být také samolepky na dveřích.
Už dávno neplatí, že takové podniky najdete jen v našich největších městech. Kvalitních zařízení stále přibývá a tak máte šanci najít některá v blízkosti vašeho bydliště. Pokud si chcete své možnosti zjistit předem, navštivte webové stránky, kde najdete přehlednou mapu, jež vám ukáže podniky ve vašem okolí. Na kvalitní pivo tak můžete vyrazit nejen v Praze, Brně nebo Ostravě, ale i v menších městech po celé České republice. Pro rok 2024 získalo toto ocenění již více než 800 provozoven.
Současně je třeba říci, že můžete navštívit i řadu dalších podniků, které zatím Hvězdu sládků nemají, pivo však čepují na nejvyšší možné úrovni. Věříme, že opravdový milovník piva kvalitu vždy s jistotou pozná. Vyznačuje se hustou a krémovou pěnou bez bublinek, optimální teplotou, čistou sklenicí a kroužky po napití (na skle). Vychutnejte si své oblíbené pivo v kvalitě, kterou si zasloužíte.

Cesta k Hvězdě sládků není jednoduchá, dostanou ji pouze ti nejlepší
Hvězda sládků se rozhodně nedostává jen tak. Podnik musí sládky přesvědčit, že se o pivo stará na té nejvyšší „ hvězdné“ úrovni. K posouzení pak slouží tzv. Hvězdné desatero. Jeho obsahem jsou technické standardy pro čepování piva, jako je teplota skladování piva, správný výběr tlačného plynu, pravidelná údržba výčepního zařízení a pivních cest i celková čistota výčepní techniky.
V praxi to znamená, že pivo je skladováno v optimální teplotě 5 – 10 °C a skladovací místnost je udržována v čistotě. Pivo má díky směsi oxidu uhličitého a dusíku správný říz. Pivo z tanku se obvykle tlačí vzduchem, se kterým však mok nepřichází do kontaktu, aby nedošlo k jeho nežádoucímu zvětrávání.
Nedílnou součástí posouzení je pak také hodnocení kvality čepovaného piva. Do té je zahrnuta správná péče o pivní sklo, postup při čepování i další zásady, které ke kvalitně načepovanému pivu zkrátka jednoznačně patří. Základem jsou čisté trubky, speciální prostředky na pivní sklo a nezbytný oplach sklenice čistou vodou. Výčepní pulty a další zařízení pak doslova září čistotou. Pivo má také ideální teplotu, která se pohybuje kolem 7 °C.
Jak se tyto kvality před udělením Hvězdy sládků ověřují? Skrze odbornou kontrolu plnění technických parametrů provozovny a následně přes utajené hosty podniku, kteří patří mezi experty na čepování piva. Cesta za Hvězdou sládků tak rozhodně není jednoduchá, ale je nanejvýš spravedlivá.
Aby toho nebylo málo, přidělený certifikát musí provozovna každý rok znovu obhájit, aby bylo zaručeno, že neupustí z nastavené kvality. Na plaketách tak můžete najít cihličky s aktuálním rokem, ale i s roky předchozími.
