Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo jako ze žurnálu: Květy lichořeřišnice ozdobí každý salát, sendvič i chlebíček, jídlu dodají dokonalý říz

18. 7. 2014
LIchořeřisnice
ImageProfessionals

Květy a listy této dekorativní letničky mají trochu štiplavou chuť ne nepodobnou ředkvičkám. Díky tomu jsou skvělým chuťovým i vizuálním zpestřením každého talíře. Vypěstujete je i na balkoně v truhlíku a sníst ji můžete i s listy.

K pěstování na jedlé květy můžete využít prakticky všechny odrůdy lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus). Bývají různě zbarvené a bohatě kvetou od června až do příchodu prvních mrazíků. Zkrášlí balkon, zahradu i jídlo na talíři. Prospívají také močovým cestám.

  • Semínka lichořeřišnice sejte ven do konce května. Dopřejte jim dostatečné rozestupy a vlhkou, lehkou půdu. Rostlina vyžaduje sluníčko, na úrodnou půdu však náročná není.
  • Květy použijte jako barevné i chuťové oživení oživení pokrmů.
  • Saláty: Asi nejčastější způsob, jak použít květy lochořeřisnice, je přidat je do salátů. Jasně barevné květy ji dodají jemnou pikantní chuť.

  • Předkrmy: Květy lze naplnit například krémovým sýrem a bylinkami, vzniknou tak efektní a chutné „jednohubky“.

  • Dekorace jídel: Květy můžete použít jako ozdobu či dekorativní oblohu. Přidávat je lze k hlavním jídlům, dezertům a dortům.  

  • Nápoje: Květy můžete mistrně uložit do tvořítek na led a zalít vodou. Získáte tak efektní ledové kostky do koktejlů a limonád.

  • Bylinné máslo a sýry: Změklé máslo nebo krémové sýry můžete proměnit v bylinkové, když do nich nasekáte květy lichořeřišnice. Vedle chuti budou mít i neodolatelnou barvu. 

  • Octy a oleje: Květy macerujte v octu nebo oleji, vytvoříte aromatické dochucovadlo. Můžete ho použít jako základ do salátových dresinků a marinád.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Související články