Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
krájení kuřecího masa
Pixabay.com

Dobrý nůž rovná se ostrý nůž. Nabízíme vám tři možnosti, jak ho nabrousit.

 

Ocílka
Před každým použitím dopřejte noži několik tahů po ocílce: přiložte jej k její horní části hned za rukojetí a držte ho v úhlu 20 °. Plynulým pohybem táhněte nůž směrem dolů a k sobě, až přes špičku. Opačnou stranu nože nabrousíte přiložením k druhé straně ocílky.

Brusný kámen
Každý čtvrt- až půlrok si nůž zaslouží přebroušení na brusném kameni. Ten je nutné předem navlhčit vodou nebo olejem. Nůž držte v úhlu 15–20 ° a celou délkou ostří přejeďte přes kámen směrem k sobě. Otočte nůž a opakujte v opačném směru.

Brousek
Pokud si chcete broušení nožů maximálně usnadnit, kupte si kvalitní brousek. Uvnitř jsou ocelová otočná kolečka už nastavená ve správném úhlu, takže stačí vložit nůž a několikrát s ním přejet směrem k sobě a zpátky.

Související články