Titul Objev roku v soutěži Food blog letos získal Adam Rundus. Jeho kulinární dráha začala teprve před dvěma lety, ale už teď je jasné, že se na foodblogové scéně objevil výrazný talent. Uvařte si polévku z pečených rajčat a česneku s parmazánovým chipsem podle jeho receptu, a dáte nám za pravdu.
Adam Rundus o sobě říká, že je „gastro-nadšenec, asi trochu kuchař“ a vaření je pro něj čirá vášeň. Obsah jeho sociálních sítí je kombinací videoreceptů a videí, kde recenzuje oblíbené podniky. Sdílí ale i svou cestu k přijetí těla, celoživotně totiž bojuje s přejídáním. Snaží se podporovat i myšlenku veganství a jeho oblíbené jídlo a zároveň i guilty pleasure je pizza. Kdo jej v životě inspiroval a jaká bude kuchařka, kterou chystá?
Od MasterChefa k ocenění ve Food blogu roku
Adame, jste Objev roku letošního Food blogu. Jakou cestu máte za sebou, na co jste nejvíc pyšný? Co pro vás ocenění znamená?
Za poslední rok se toho událo neskutečně moc. Moji cestu odstartovala láska k jídlu, ochutnávání a objevování a svůj podíl má i moje sestra Kamu, která mi ukázala nová jídla a země a líbilo se mi sledovat její blogování o jídle. Pak jsem se přihlásil do soutěže Masterchef, spíš tak z hecu a ze srandy. Prvním úspěchem bylo už probojování se do TOP 16, následně celkové 7. místo. Podařilo se mi najít sám sebe a získat pozornost, která neupadá.
Není to ale zadarmo, celý rok s mojí přítelkyní a spolutvůrkyní Dorotkou makáme. Založili jsme značku zástěr, odstartovali YouTube pořad Smash-ba, natočili přes 100 Reels na Instagram, vybudovali pevnou základnu sledujících a teď vyhráli Objev roku. To mě utvrdilo, že to má smysl a potenciál nevidíme jen my.
Jak vás napadlo přihlásit se do Masterchef? Co vám soutěž dala?
Show jsem vždycky rád sledoval a o castingu se dozvěděl díky kreativní agentuře, ve které jsem pracoval. Nebral jsem to moc vážně, ale je pravda, že jsem hned začal trénovat např. jak vykostit kuře. Ochutnal jsem totiž nespočet exotických jídel, znal různé bylinky a koření, ale neuměl jsem udělat klasickou jíšku do omáčky. Soutěž mi dodala sebevědomí, mohl jsem spolupracovat s profíky, naučil se vystupovat v televizi, poznal skvělé lidi. Byl to takový můj odrazový můstek.
Cesta dál: Vlastní kuchařka a nové projekty
Prozradíte, jaké máte sny a plány?
Pokračovat a neusnout na vavřínech. Chci, aby se povedla připravovaná kuchařka, aby se líbila a prodávala. Chci se víc věnovat pořadu Smash-ba a dostat ho k více lidem. A protože mě baví o jídle i mluvit, rád bych moderoval gastroakce. Mimo kariéru se určitě těším na založení rodiny, mám rád děti a chtěl bych je mít, než mi bude 30.
Jaká bude vaše kuchařka?
Jsme „self publishers“, děláme ji bez nakladatele a je to rodinný projekt. Já ji napsal, sestra kontrolovala recepty, Dorotka dělá celou grafiku a maluje obrázky, její maminka dělá korektury, její táta nadpisy a moje maminka se pak bude starat o eshop a distribuci. Fotky dělala naše kamarádka a skvělá fotografka Betty Oudesová.
Kuchařka míří primárně na mladé publikum, můžete ji sbalit na kolej, dá se hodit do batohu na cesty a kempování. Chceme mladší generaci naučit vařit jednoduchá jídla, z kvalitních surovin. Téměř vše lze připravit pouze pomocí kontaktního grilu nebo jedné pánve. Určitě tam nebudou chybět veganské recepty nebo vegan alternativy některých živočišných receptů a udělá radost i těm, kdo se nebojí nových chutí.
Celý vizuál je hodně lifestylový, chtěli jsme, aby byla hezká i jen tak na prohlížení nebo do poličky. Jsou tam proto různé venkovní lokace a řekl bych, že je tím kuchařka opravdu jiná. Křest proběhne 14. listopadu v Radlické sportovní kulturně od 16:00.
Máte svůj vzor v životě a v kuchyni?
Životními vzory jsou mi moje ženy: babička, máma, sestra Kamu a moje Dorotka. V kuchyni je to taky rozhodně Kamu, hlavně díky lásce k jídlu a nasměrování na Asii a Mexiko. Kdybych měl jmenovat někoho, koho si na české gastro scéně vážím a kdo mě inspiruje, jsou to Marek Pavala a Kristína Nemčková. Oba jsou fakt hustý a jedou. Nesním o kempu s vařením na ohni, ani o vaření v michelinských restauracích, ale cením si jejich zápalu.
Čím vás překvapil nebo pobavil Jiří Babica, který byl jedním z hostů vašeho pořadu?
Jirka byl velmi přátelský, nepovyšoval se a byla s ním zábava, je to srdcař. Ač ho spoustu lidí v gastru nebere vážně, tak jeho „když nemáš tohle, dej tam tamto“ je legendární a v kuchyni navíc užitečné. Lidi by měli umět improvizovat, využívat to, co mají doma, a ne jen slepě následovat recept. Pobavil mě pak historkou o čtyřnohé dámě nebo netradičními jazykolamy.
Polévka z pečených rajčat a česneku s parmazánovým chipsem podle Adama Runduse
Na základ budete potřebovat:
1,3 kg rajčat (cca 5 velkých), 8 stroužků česneku, 1 cibuli, 1 papriku, 4 lžíce olivového oleje (klidně více), 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžičku sušeného tymiánu (dobrovolný), 750 ml vývaru či 500 ml vody (ale vodu nedoporučuji, chuť je pak slabá), 200 ml smetany na vaření, sůl a pepř
-
Nakrájejte si rajčata na čtvrtky, cibuli a papriku na kousky. Dejte na pekáč nejlépe s pečícím papírem a následně přihoďte stroužky česneku. Pokapejte to celé olivovým olejem a posypejte kořením, nezapomeňte na sůl a pepř.
-
Dejte do trouby na cca 180 °C na 35-45 minut (každá trouba má jiný výkon). Následně nechte 5 minut vychladnout.
-
Zeleninu přendejte do hrnce včetně oleje, ten tomu dodá ještě lepší grády.
-
Přilijte vývar a tyčovým mixérem to celé rozmixujte. Polévku rozjeďte na nejvyšší plamen a až začne vařit, stáhněte na střední plamen. Ochutnejte a případně dosolte, záleží na vývaru.
-
Po 5 minutách přilijte smetanu a chviličku ještě provařte.
Na parmazánový chips si připravte:
120 g parmazánu
- Mezitím si nastrouhejte parmazán a na suché rozpálené pánvi z něj vysypejte kolečko.
- Zvolna zahřívejte, až se sýr rozteče, zpevní a vytvoří křupavý chips.
TIP: Doporučuji obracečkou pomaličku zajíždět z každé strany do parmazánu, aby se nepřilepil k pánvi..
Na ozdobení si připravte:
sušená rajčata v oleji, dýňová semínka, vločky chilli, smetanu, čerstvou bazalku
- Ozdobu už nechám na vás. My k tomu milujeme sušená rajčata, čerstvou bazalku a hlavně hodně chilli flakes!