Do mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a špetku soli a šleháme na středním stupni asi 5 minut do světlé husté pěny. Pak zašleháme olej a rakytníkový sirup. Oba druhy mouky prosejeme, smícháme se zázvorem a kardamomem a po částech suchou směs zapracujeme do vaječné pěny. Hotové těsto nalijeme do dortové formy s pečicím papírem (o průměru cca 26 cm). Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut. Korpus necháme vychladnout a pak ho podélně prokrojíme na tři díly. Mascarpone vyšleháme s ricottou, tvarohem a šťávou a kůrou z citronu. Pak do krému zapracujeme smetanu vyšlehanou dotuha. Na citronový sirup svaříme šťávu z citronu, cukr a vodu (pozvolna vaříme asi 20 minut, nebo dokud tekutina nemá konzistenci hustého sirupu). Korpusy pokapeme připraveným zchladlým sirupem. Krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na každý díl těsta nastříkáme menší pusinky. Položíme je na sebe a navrchu dozdobíme plátky citronu, lístky máty a ozdobami z bílé čokolády (ozdoby vytvoříme tak, že čokoládu rozpustíme, dáme ji do papírového kornoutku, na pečicí papír nastříkáme tvary dle fantazie a necháme zatuhnout).