Křehké těsto, voňavý džem a zlatavá mřížka se rozpadají pod vidličkou a rozplývají na jazyku. Linecký koláč na plech je esencí domácí pohody, která prochází žaludkem. Patří mezi dezerty, které mizí z plechu rychleji, než stihnou vychladnout. Stačí pár surovin, trocha trpělivosti a kuchyní se rozline vůně, která spolehlivě přiláká celou rodinu ke stolu. A díky osvědčeným variacím nikdy neomrzí!
Tento klasický koláč má rakouské kořeny, ale v českých kuchyních zdomácněl natolik, že si vysloužil vlastní rodinné receptury předávané z generace na generaci. Linecké těsto se vyznačuje jemností a plnou máslovou chutí, kterou doplňuje kyselkavý ovocný džem. Na plechu působí nejen efektně, ale i prakticky – snadno se krájí na porce a vydrží vláčný i několik dní.
Jak připravit linecký koláč na plech:
Jak připravit linecký koláč na plech krok za krokem
Množství: 4–5 porcí
Čas a obtížnost: více než 60 min., snadná příprava
Ingredience: 4 žloutky, 175 g pšeničné hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g pražených mletých lískových oříšků, nastrouhaná citronová kůra z 1 bio citronu, 1 lžička skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, 1 špetka soli, 150 g studeného másla, 300 g rybízového džemu, 120 g mandlových plátků
-
3 prošlehané žloutky použijete do těsta, 1 na potření těsta.
Postup:
- Důkladně vyšlehejte 3 žloutky.
- Přidejte mouku, moučkový cukr a důkladně promíchejte.
- Postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli.
- Nakonec do těsta rychle zapracujte chladné máslo nakrájené na kousky.
- Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu odpočívat do ledničky.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pak oddělte zhruba čtvrtinu těsta a tu vraťte do ledničky.
- Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.
- Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje.
- Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny.
- Těsto potřete džemem.
- Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem nebo nožem ho nakrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý. Přečnívající těsto opět odkrojte.
- Koláč potřete prošlehaným žloutkem a okraj ještě posypte mandlovými lupínky.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
Chuťové variace
- S malinovým džemem a pistáciemi: Místo rybízového džemu použijte malinový – jeho jemnější kyselost stále kontrastuje s máslovým těstem. Mleté lískové oříšky můžete nahradit pistáciemi a okraje koláče posypat sekanými nesolenými pistáciemi.
- Citronovo-mandlová variace: Pro svěžejší verzi přidejte do těsta 1 lžičku vanilkového extraktu a šťávu z půlky citronu. Mandlové plátky nechte i na ozdobu, ale džem zvolte meruňkový nebo pomerančový.
- Čokoládovo-višňová varianta: Do těsta vmíchejte 1–2 lžíce kvalitního kakaa a použijte višňový džem. Povrch koláče po upečení potřete tenkou vrstvou rozehřáté hořké čokolády a posypte nasekanými oříšky.
- Vánoční s perníkovým kořením: Pro slavnostní nádech přidejte do těsta špetku perníkového koření a rybízový džem vyměňte za brusinkový. Místo mandlových lupínků použijte směs nasekaných vlašských ořechů a mandlí.
- Letní varianta s meruňkami a rozmarýnem: Rybízový džem nahraďte meruňkovým a před pečením povrch koláče lehce posypte jemně nasekaným čerstvým rozmarýnem. Sladké meruňky a bylinková vůně rozmarýnu vytvoří nečekaně harmonickou kombinaci.
Tip na závěr? Zkuste těsto po vyválení lehce poprášit mletými oříšky, než na něj rozetřete džem. Koláč tak získá zajímavou strukturu a chuť bude ještě výraznější. A pokud jej chcete posunout o krok dál, servírujte jej s kopečkem domácí vanilkové zmrzliny – kontrast teplého koláče a studené smetany je neodolatelný.
Zdroj informací: Apetit